ممکن است برای شما پیش آمده باشد که در میان جنگل و کوهستان و یا دشت و صحرا مسیر حرکت خود را گم کرده و سرگردان باشید. این احتمال هم وجوددارد که نقشه و یا قطب نما به همراه خود نداشته باشید و یا مهارت لازم جهت نقشه خوانی و استفاده از قطب نما نداشته باشید.
روش های زیادی وجود دارد که از طریق این روش ها،می توانید با استفاده از موقعیت ستارگان، ماه و….جهت را تشخیص دهید. هر چند این روش ها یک جهت کلی را برای شما نمایان می کنند ولی اگر نسبت به عوارض محلی آشنایی داشته باشید، می توانید جهت دقیق تری را تخمین بزنید.
.:: جهت یابی در شب به کمک ستارگان ::.
ستاره قطبی:
در بالای قطب شمال در امتداد محور زمین ستاره ای کم نور به نام ستاره قطبی (ستاره شمالی یا ستاره جدی) وجود دارد، اگر به سمت آن بایستیم ، روبه روی ما شمال است.
روش پیدا کردن ستاره قطبی؛
برای پیدا کردن این ستاره می توانیم ازستارگان دب اکبر و ذات الکرسی استفاده کنیم.
مجموع ستارگان دب اکبر که از هفت ستاره تشکیل شده است به شکل ملاقه قرارگرفته اند. اگر دو ستاره آخر یعنی لبه ملاقه را در نظر بگیریم و به وسیله یک خط فرضی به هم وصل کنیم و حدود پنج برابر امتداد دهیم،این خط به ستاره قطبی می رسد.
به کمک مجموع ستارگان ذات الکرسی نیز می توانیم ستاره قطبی را پیداکنیم. ذات الکرسی شامل پنج ستاره هست که به شکل های W یا M درآسمان پدیدار می گردند. اگر ازستاره وسط ذات الکرسی به اندازه پنج برابر فاصله آن نسبت به ستاره های اطراف به طرف جلو ادامه دهیم به ستاره قطبی می رسیم.
طبق مطالعات انجام گرفته این دو گروه ستارگان (دب اکبر و ذات الکرسی) نسبت به ستاره قطبی تقریبآ مکمل یکدیگر هستند و اگر احتمالا یکی از آنها معلوم نبوده، دیگری حتما دیده می شود.
جهت یابی به کمک خوشه پروین:
▫️خوشه پروین مجموعه ده تا پانزده ستاره است که در یک جا مجتمع هستند و به شکل خوشه انگور در آسمان مشاهده می شوند.
▫️ستارگان خوشه پروین از سمت شرق به طرف غرب درحال حرکت هستند. ولی در همه حال دم آنها به طرف مشرق می باشد.
جهت یابی به کمک ستارگان بادبادکی:
ستارگان بادبادکی به نام فرس اعظم یا اسب بزرگ می باشد، مجموعه ای از هفت الی هشت ستاره در آسمان وجود دارد که به شکل بادبادک یا علامت سوال می باشند.
این ستارگان از طرف شرق به طرف غرب حرکت می کنند و در هر حال دم آنها به طرف جنوب می باشند.
جهت یابی به کمک ماه :
▫️برای جهت یابی توسط ماه ابتدا باید بدانیم که در نیمه اول ماه هستیم یا نیمه دوم ماه.جهت تشخیص اینکه درکدام نیمه هستیم از روش زیر استفاده می کنیم.
دو سر هلال ماه را با یک خط فرضی به هم متصل می کنیم و ادامه می دهیم.دراین حالت یکی از دو شکل بالا خواهیم داشت.
- اگر شکل به دست آمده به شکل حرف انگلیسی P بود، یعنی اینکه در نیمه اول ماه هستیم.
- اگر شکل به دست آمده به شکل حرف انگلیسی q بود، یعنی در نیمه دوم ماه قرار داریم.
- حال اگر در نیمه اول ماه باشیم طرف کوژ (برآمده) هلال ماه جهت غرب را نشان می دهد.
- اگر در نیمه دوم ماه باشیم طرف قعر (تورفتگی) هلال ماه جهت غرب را نشان می دهد.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.