در هنگام مواجه با مصدومی که یک جسم خارجی وارد بدنش شده است ، بزرگترین اشتباه ؛ جابجایی و یا درآوردن آن جسم خواهد بود . هیچگاه چاقو یا شئ نوک تیزی که در بدن فرو رفته است را خارج نکنیم. اگر آن را بیرون بکشیم به افزایش خون ریزی کمک کرده ایم. حرکات جسم یا شئ نفوذی را محدود کنیم تا به مرکز درمانی مناسب برسیم.
چندنکته در ارتباط با جسم خارجی فرو رفته در بدن؛
- سعی در خارج کردن جسم خارجی نداشته باشیم. هرگونه تلاش برای خارج کردن جسم خارجی ممکن است باعث خونریزی های کنترل نشده داخلی و یا آسیب های جدی به ساختار و اعضای نزدیک زیرین باشد.
- جهت کنترل خونریزی میتوانیم فشار مستقیم را اعمال کنیم،اما فشار بر روی شئ فرو رفته دربدن صورت نمی گیرد،بلکه فشار بر روی بافت های اطراف محل آسیب انجام میگیرد.
- سعی در کوتاه کردن شئ که دربدن فرد مصدوم فرو رفته باشد را نداشته باشیم ؛ مگر اینکه شئ سنگین و یا خیلی بلند باشد مثل (ورود میلگرد به بدن با کمک نیروهای امدادی).
- هدف پیش بیمارستانی محدودکردن دامنه حرکات شئ نفوذی به بدن فردمصدوم است که آسیب های اضافه به حداقل برسد.
چند نکته در مورد خروج شئ خارجی:
درکلیه مواردی که یک شئ خارجی دربدن فرد مصدوم وارد می شود،”مجاز به خارج کردن این شئ نیستیم” مگردرشرایط زیر :
- شئ خارجی در مسیر راه هوایی ورود داشته باشد،بدون اتلاف وقت توسط انگشت پارویی اقدام به خارج سازی شئ یا جسم میکنیم.
البته به شرطی که جسم خارجی در ابتدای راه دهانی باشد و قابل رویت باشد.
در غیر اینصورت تشویق فرد به سرفه کردن -مانور هایملیخ (فشار شکمی)- اعمال ۵ ضربه به پشت شیرخوار و ۵ فشا ردر قفسه سینه در شیرخواران. - چنانچه جسم خارجی نوک تیز است،اگر فرد مصدوم تنفس دارد مجاز به خارج کردن جسم خارجی نیستیم. و باید دامنه حرکات جسم خارجی را محدود کنیم و فرد به مناسب ترین مرکز درمانی منتقل شود.
- شئ خارجی دقیقا در مرکز قفسه سینه فرد مصدوم فرورفته است و فرد مصدوم نیازمند عملیات احیای قلبی ریوی است.
- شئ خارجی دارای ارتفاع میباشد و دقیقا در پشت فرد مصدوم فرورفته باشد. و فرد نیازمند عملیات احیای قلبی ریوی است.
- شئ خارجی شیمیایی مثل گوگرد و مواد شوینده در چشم فرد مصدوم وارد شده باشد.
نکته :
چنانچه جسم خارجی در راه هوایی فرد مصدوم ، اشیا و اجسام نوک تیز باشد و فرد مصدوم تنفس داشته باشد،فقط دامنه حرکات جسم خارجی را به روش اصولی درمحل خود توسط وسایلی که در اختیار داریم؛ محدود کرده و فرد را به مراکز درمانی مناسب انتقال میدهیم.
بیشتر بخوانید:
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.